Beskrivelse av podcasten:
Det er psykolog Sondre Risholm Liverød som står bak WebPsykologens Podcast: SinnSyn. Målet er å formidle psykologisk teori på en praktisk anvendelig måte. Hverdagspsykologi for fagfolk og folk flest.
Psykolog Sondre Risholm Liverød har som mål å si noe nytt om ting du har tenkt på før, eller si noe selvfølgelig om ting du aldri har tenkt på. SinnSyn handler om å observere menneskers indre liv. Det handler om å innse at alt du trodde du visste om deg selv er feil, eller forvrengt av nevroser. Hvis ikke du har lært noe nytt om menneskets sjelsliv i løpet av en episode, og kjent tilløp til latter, er episoden mislykka. I så fall må du høre en episode til. Denne podcasten tilstreber å servere innsikt med en porsjon humor til fagfolk og «folk flest». Coverart av fotograf Tom Knudsen
Få tilgang til ALT ekstramateriale som medlem på SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I østlige visdomstradisjoner, spesielt innenfor buddhismen og visse former for hinduisme, blir forholdet mellom tanker («tanke») og tenkning («tenkning») ofte forstått på en måte som skiller seg fra vestlige psykologiske forståelser. Rent grammatisk kan vi se at tanker er et substantiv, mens tenkning er et verb. Tanker er noe som oppstår i hodet, enten vi vil eller ikke, men grubling på de tankene som oppstår regnes som en mer aktiv handling. I den østlige psykologien er det å tenke på tanker, og spesielt grubling på tanker, roten til mesteparten av menneskers lidelse. Jeg vil påstå at det også utgjør over 90 % av problematikken til de menneskene jeg møter i løpet av en arbeidsdag på poliklinikken. Hvorfor det er så skadelig å tenke, blir hovedtema i dagens episode.
Men først vil jeg redegjøre litt mer rundt forskjellen på en tanke og tenkning.
Tanke (en enkeltstående tanke):
- En «tanke» refererer til en enkel ide, forestilling, eller mental representasjon som oppstår i sinnet.
- Tanker ses som flyktige og spontane. De kommer og går og er ofte et produkt av hjernens naturlige aktivitet.
- I østlige tradisjoner anerkjennes det at tanker i seg selv er nøytrale og ikke nødvendigvis problematiske.
Tenkning (prosessen med å tenke):
- «Tenkning» refererer til den mentale prosessen hvor man engasjerer seg aktivt med tanker, utvikler dem, dveler ved dem, eller analyserer dem.
- Tenkning involverer ofte en bevisst eller ubevisst innsats for å utvide, manipulere, eller fastholde bestemte tanker.
- I østlige visdomstradisjoner kan denne prosessen med tenkning betraktes som en potensiell kilde til lidelse. Dette skyldes at tenkning kan føre til overidentifikasjon med tanker, noe som igjen kan skape tilknytning, misforståelse og følelsesmessig ubalanse.
Hvorfor Tenkning Kan Føre til Lidelse:
- Østlige tradisjoner som buddhismen lærer at mye av menneskelig lidelse (som angst, misnøye og sinne) stammer fra måten vi tenker på og tolker våre opplevelser.
- Vedvarende og uhemmet tenkning, spesielt av den grublende eller bekymringsfulle sorten, kan skape en syklus av mental og følelsesmessig uro.
- Det er også en tendens til å tro at våre tanker er en absolutt representasjon av virkeligheten, noe som kan lede til feiloppfatninger og lidelse.
Østlig Tilnærming til Tanker og Tenkning:
- Østlige visdomstradisjoner fremmer ofte praksiser som mindfulness og meditasjon, som er rettet mot å observere tanker uten å dømme dem eller bli fanget av dem.
- Målet er å utvikle en bevissthet om at tanker er forbigående og ikke en endelig refleksjon av hvem vi er eller hvordan virkeligheten nødvendigvis er.
- Ved å kultivere en slik distanse til våre tanker, og ved å redusere uhemmet tenkning, kan man oppnå større mental ro og frihet fra lidelse.
Konklusjon:
I østlige visdomstradisjoner er skillet mellom enkeltstående tanker og prosessen med tenkning viktig for å forstå og håndtere menneskelig lidelse. Mens tanker i seg selv er en naturlig og nøytral del av menneskelig erfaring, kan uhensiktsmessig eller overdreven tenkning føre til psykologisk ubalanse og lidelse. Praksiser som meditasjon og mindfulness kan bidra til å skape en sunn distanse til våre tanker og redusere deres innflytelse på vår følelsesmessige tilstand. Det blir også hovedtematikken i dagens episode av SinnSyn. Velkommen skal du være!
Få tilgang til ALT ekstramateriale som medlem på SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.